Halvmaran: Över förväntan!

Igår var det alltså dags för Stockholm Halvmarathon. Vi laddade med rejäl frukost, promenad och en kaffe på Sosta. Sedan velade jag in i det sista med vad jag skulle ha för kläder. Valet föll på mina helt nya kompressionstights från Orca. På så vis kunde jag testa dem för att avgöra om jag vill springa i dem även på Lidingö. Ja, jag sprang ju i mer än bara tightsen, förstås, närmare bestämt en turkosblå Nike-tröja, sleeves från Adidas och ett Batman-sweatband!

Vi hade grym tur med vädret, soligt och lagom varmt. Sleevesen kavlade jag ner medan jag stod i bajamaja-kö. Så begav jag mig till startgrupp F för att studsa runt lite i väntan på starten 16.25. Hjulben startade kl 16.00 så vi hade sagt hej och lycka till redan vid klädinlämningen. Jag var egentligen mer spänd för hans skull eftersom jag själv bara skulle ”ta ett långpass” medan han siktade på att persa någonstans under 1:23.

Jag lyckades med min första utmaning åtminstone, nämligen att inte låta mig dras iväg av tokruset i starten. Joggade lugnt utan att försöka sick-sacka mig fram. Garmin måste ha blivit smått utslagen av att vara bland så många av sina gelikar, för den hävdade att jag sprungit 1 km redan efter ca 2,5 min. Not so likely. Sedan kom vi till tunneln, och där var det självklart ingen satellittäckning. Men känslan var bra! Benen rullade på och det var mer ansträngande att sakta ner än att bara låta det rulla. Jag litade på känslan och tillät mig att springa om folk.

Denna sköna känsla höll i sig. Benen var pigga och andningen bra. Jag njöt av nuet: Musiken jag passerade, roliga skyltar bland publiken, medlöparnas budskap på tröjorna… När jag passerade skylten för 5 km hade det gått drygt 29 minuter och jag var ännu pigg. En kille i publiken stod med en uppmuntrande skylt som deklarerade att nu var det bara 16 km kvar.

Jag fortsatte i samma anda. Rycktes med i reggae och annan musik på vägen. Lät benen rulla på. Garmin verkade ha återfått kollen och visade konstant på km-tider på under 6 minuter. Så brukar jag inte springa långpass. Att benen inte kändes stumma berodde nog till viss del på kompressionstightsen. De gav mig även bra stabilitet i nerförsbackarna, och jag upplevde att jag relativt lätt kunde öka takten nerför utan att det blev jobbigt.

10 km passerade jag på precis under timmen och jag blev mer taggad. Jag som tänkt att under 2:15 skulle vara OK, nu började jag hoppas på bättre tider ändå.

Strax efter Slussen hände dock något. Plötsligt stompade jag fram och jag fattade inte vad som hände med mina ben. Jag blev lite yr och det tog några sekunder innan jag fattade att det var den lilla bilbro vi just sprang på som hade kommit i svängning av alla löparna. ”Oh shit!” utbrast jag samtidigt som en kille bredvid mig. En tjej sprang mot sidan för att hålla i sig. Det var en riktigt obehaglig känsla som höll i sig även efteråt. Jag hade yrsel i flera hundra meter. Ungefär här inleddes min allmänna svacka. Jag lät den komma, sa till mig själv att det gör inget om det går långsammare, bara jag håller mig springande. Nu började km-tiderna bli över 6 minuter och jag blev omsprungen av 2:00-farthållarna från startgruppen efter. Må så vara, tänkte jag, det blir nog bättre.

Svackan varade ett tag, men det var ändå tydligt att jag var betydligt piggare än vad jag varit på förra årets halvmara och på Tjejmilen två veckor tidigare. Jag passerade 15 km efter ca 1,5 timme men var vid 20 km efter lite drygt 2 timmar. Då lyckades jag ändå öka lite och på målrakan började jag spurta.

Då kommer nästa incident. Jag ligger i vänsterfil och en tjej snett framför mig får syn på sina kompisar i publiken. Hon börjar snedda in mot höger och när jag inser vad hon tänker göra är det nästan för sent. Hon slänger ut sin vänsterhand mitt framför mitt ansikte för att High 5:a sina vänner och tycks inte alls märka att det finns andra löpare omkring henne. Jag tvingas avbryta spurtandet och ducka bakåt för att slippa få en arm i nyllet. Några skrattar. Jag blir faktiskt ganska irriterad och så fort hon är färdig återtar jag spurtandet. Kommer i mål på 2:07:37, långt bättre än vad jag väntat mig. Även bättre än vad jag tyckte att jag förtjänade, baserat på träningsmängd och så.

Var det kompressionstightsen? Eller all Davosgröt den senaste tiden? Eller hade jag bara en ovanligt bra dag? I vilket fall hoppas jag att känslan är med mig även på Lidingö om en vecka.

Summa summarum

Top 3
3. Bajamajor längs med vägen
2. Människorna
1. Känslan

Bottom 3
3. Tunnel
2. Gungande bro
1. Tjejen som high 5:ade i mitt ansikte

Gav mitt sweatband mig styrka? Fint är det i alla fall!

Gjorde kompressionstightsen jobbet? Jag är jäkligt nöjd i vilket fall.

Och Hjulben då? Jodå, han klarade sitt mål och sprang på 1:22:41. Jag är stolt!

Sprang du? Hur var din känsla?

Det här inlägget postades i Kläder & utrustning, Löpning, Lopp, Målsättningar. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Halvmaran: Över förväntan!

 1. Lisa skriver:

  Grattis till den fina tiden!
  Vi måste ju typ ha sprungit i närheten av varandra hela loppet, jag startade också i startgrupp F och gick i mål på 2.08.36. Passerade milen på en timme och 15km på ca 1.30, såg också farthållarna på 2.00 från grupp G några gånger. Den där bron var det läskigaste under hela loppet, var en tjej som trillade när jag sprang över där. Jag trodde verkligen att benen blivit till gelé innan jag insåg att det var bron som gungade.. I övrigt var jag riktigt nöjd med loppet, det var kul att springa! Fast idag gör det rätt ont 🙂

  • Cath skriver:

   Ja, vad lustigt! Var väl precis tillräckligt långt mellan för att vi inte skulle se varandra, eller så är det bara svårt att känna igen folk man inte träffat. Grattis till bra tid! Hoppas de ser till att undvika/åtgärda gungbron nästa år.

 2. Linda skriver:

  Men jättegrattis till fina tiden! Ska bli kul att se hur det går på Lidingö 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s