Att äta snabbt eller långsamt

När jag var liten åt jag långsamt. Det fick man inte göra. ”Om man är på middag med drottningen måste man sluta äta när hon slutar äta – du skulle inte få i dig något!” sa man till mig. Så jag lärde mig äta snabbt. Slänga i mig maten och tugga minimalt.

Nu är jag inte liten längre, och jag har lärt mig att näringsupptaget blir sämre om man äter för snabbt och inte tuggar ordentligt. Jaha, bara att lära om. Jag lär mig att tugga. Att njuta av maten.

Men det är inte alltid lätt att äta på rätt sätt som vuxen heller. Idag åt jag lunch med några chefer och kollegor. Jag var sist klar, och då hade jag ändå skyndat på lite. De andra kan knappt ha tuggat någonting. Sådär är det nästan alltid när jag äter med kollegor, så jag föredrar nästan att köpa något som jag äter vid skrivbordet.

Skynda-skyndagäller oftast i yrkeslivet, leder det till sämre näringsupptag? I så fall leder det potentiellt till medarbetare med lägre energinivå. Och då är tidsvinsten man gjorde på att kasta i sig lunchen ändå bortkastad. Eller?

Hur snabbt äter du?

Som toastmaster får man ofta slänga i sig maten, men det är kul ändå!

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa, Kost. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Att äta snabbt eller långsamt

 1. Linda skriver:

  Men oj så konstigt att du fick höra det! Jag fick alltid höra tvärtom – att jag åt för snabbt och mamma klagar än idag när vi träffas på mig att jag måste sakta ner!

  Riktigt, riktigt god mat försöker jag äta långsamt för att njuta och det brukar gå men vardagsmaten är oftast inte så fantastisk så då slänger jag nog i mig det mer eller mindre. Men det är inte för att jag är direkt stressad, jag har en timmes lunch på jobbet. Är nog mest att jag tycker det är lite småtråkigt att äta så vill gärna bli ”klar”..

 2. Ida skriver:

  Jag läser alltid när jag äter för att det ska gå långsamt och har som regel att inte svälja om det finns några hela bitar kvar. Vegetabilier måste tuggas för att näringen ska kunna tas upp ur dem, däremot kan näring ur kött tas upp ändå. Men det blir bra mycket jobbigare för magen och leder till diverse matsmältningsproblem om man inte tuggar dem. Så det är riktigt att dålig tuggning leder till mindre energi och sämre näringsupptag. Man blir fortare mätt om man tuggar. Men det är en svår konst.

  • Cath skriver:

   Nu har jag lärt mig något nytt igen! Visste inte att det var skillnad på vegetabilier och kött i det hänseendet. Jag får helt enkelt försöka få in kollegorna på det långsamma spåret.

 3. Hjulben skriver:

  Jag äter alltid långsamt, riktigt idisslar maten. Så därför är jag alltid sist kvar om det är fler som äter, men jag tror jag skulle få ont i magen om jag försökte äta snabbare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s