VårRuset 2011

I måndags var det dags för VårRuset. Jag ville mest bara slå min egen tid (ca 27:20 förra året), men eftersom jag varken vilat, laddat eller farttränat särskilt mycket hade jag inga större förhoppningar. Jag drogs dessutom med huvudvärk hela eftermiddagen, en huvudvärk som bjöd in sin kompis Illamåendet. Det hjälpte nog inte att jag hade ätit den brownie som bjöds på jobbet.

Dansk brownie. Ja, jag har börjat äta av hörnen...

Huvudvärk och magbekymmer eller ej – jag var lagkapten och hade alla nummerlapparna. Springa skulle jag.

Precis när jag lämnar hemmet börjar det regna. Sedan börjar det ösa. Jag möter upp med en kompis på vägen och vi tar oss i möjligaste mån fram under skyddande träd. På vägen hinner det börja hagla också. Inte så lite heller.

Vi passerar startfållan 20 minuter innan start och den är fullständigt tom. Alla deltagare står och häckar under tält, träd och tak. Peter Siepen håller låda på sin regnskyddade scen.

Vi möter upp de övriga vid Malmö Stadion medan regnet avtar. Friskis drar igång uppvärmningen och plötsligt strömmar folk från sina gömslen ut till startfållan. Jag är ganska nedkyld, huvudvärken gör mig fortfarande sällskap, men lite taggad är jag ändå. Vi hoppar lite på stället och starten går.

Till skillnad från förra året har jag nu min Garmin som hjälper mig att hålla koll på farten. Det går snabbt i början (4-minuterstempo), trots trängseln, och jag försöker hålla tillbaka lite för att inte göra slut på all energi direkt. Pulsen är hög.

Precis som jag misstänkte får jag en svacka efter någon kilometer, där mitt vanliga lunktempo kommer automatiskt och jag plötsligt ser hur Garmin visar 6-minuterstempo. Bara att öka! Försöker haka på lite lämpliga ryggar och hittar bland annat en tjej med simklubbsjacka som känns ganska lagom och lätt att se. Visualiserar ett gummiband mellan mig själv och henne för att inte tappa.

Inne i Pildammsparken, där träden är som högst, tappar Garmin helt orienteringen. Ena stunden hävdar han (ja, det är nog banne mig en han) 10-minuterstempo, för att nästa stund mena att jag springer i 3-minuterstempo. Jag följer ryggar istället men det är svårt att hålla rätt fart på benen. Det känns inte som att jag har en chans att slå min gamla tid.

Tappar simryggen ett par gånger, för att sedan hinna upp igen och mot slutet tar jag fram all fart jag kan och springer förbi. Kommer runt sista kröken och både Garmin och den stora målklockan antyder att jag nog är på väg att slå min tid trots allt. Jag försöker spurta och lyckas åtminstone litegrann. Kommer i mål på 26:38. Nytt PB, av de två gångerna jag sprungit 5 km och mätt tiden. Woho! Nästa gång ska jag under 25.

Efter loppet: Pildammsparken visar upp en helt annan sida.

Efter picknicken, som intogs hemma eftersom det var så kallt, mådde jag fortfarande dåligt. Illamåendet tilltog och det slutade som det ofta gör när jag har migränanfall. Jag fick gå och lägga mig med huvudvärk och tom mage, dock nöjd med en fullgod prestation efter omständigheterna.

Lärdomen den här gången är att det nog finns en väldigt tydlig koppling mellan sockerintag och migrän i mitt fall. Desto större anledning att hålla sockret stången. I tisdags tog jag därför med lite gojibär till jobbet, så jag skulle ha något annat att ta till om kollegorna äter kaka. Bären fick dessutom sällskap av en trevlig frukstång som dök upp i fruktkorgen. Utan tillsatt socker, I like!

Gojibär och fruktstång - gott, nyttigt och ger massor av vital energi!

Och nu är det bara två dagar kvar till Lundaloppet och tre dagar till Göingerundan. Spännande!

Annonser
Det här inlägget postades i Löpning, Lopp. Bokmärk permalänken.

En kommentar till VårRuset 2011

  1. Heidi skriver:

    Bra jobbat! Verkligen starkt att persa med huvudvärk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s