Springa för ljuset?

För ungefär en vecka sedan fick jag ett mail om Ljusruset den 14 april. På tre ställen i Stockholm arrangeras detta lopp samtidigt, och det är en tävling mellan skogarna i den bemärkelsen att där flest kommer i mål sörjer Fortum för bättre belysning.

Själv är jag lite kluven till det där med belysning. Min inre miljökämpe tycker inte att man ska smälla upp så mycket lampor överallt. Min inre astronom är av samma åsikt, dock av andra anledningar. Men så sent som igår blev jag påmind om min inre otrygghet.

Eftersom jag var osugen på att ta omvägen om gymmet tog jag ett sista-minuten-beslut att ta en löprunda istället. 10 km Pildammsparken + Kroksbäck. Det var skymning när jag gav mig ut, hela kittet med flerfärgad himmel osv. Skymning övergår snart i högre grad mörker, och när jag sprungit ca 6 km märker jag hur jag blir uppmärksammad av några okända killar vid sidan av cykelbanan. En av dem går mot mig, så att han kommer mig till mötes. ”Hej” säger han bara. Jag svarar ett tyst ”Hej” och ökar tempot en aning. Det här är på en någorlunda upplyst cykelbana och det finns fler människor i närheten. Jag känner mig lite fånig som ökar för att en kille hälsar på mig, men tydligen påverkar mörkret mig mer än jag vill tro. Om samma sak skulle ha hänt på en slinga i en mörk skog hade jag nog satt av som värsta kaninen.

Frågan är om tryggheten egentligen hade ökat om det var ett elljusspår. Hade det inte varit potentiellt lika lätt att dra med sig någon i skogen om de rörde sig på en upplyst bana? Om inte lättare, man syns ju mer med spotlights på, samtidigt som man ser sämre när man själv befinner sig i ljuset med mörker runt omkring. Och vi kan ju knappast lysa upp hela skogen.

Ja, jag är inte övertygad om varken det ena eller det andra och har inte riktigt sett statistik över incidenter på motionsslingor med respektive utan ljus. Sedan är jag ju inte Stockholmsbaserad heller, även om det är mina gamla hoods, men ni som är det och som vill ha ljus i Älvsjö, Hässelby eller Järva kan ju anmäla er! 3 km, det klarar nästan alla. Det är dessutom lite friidrottskändisar involverade.

Vad tycker du? Blir vi tryggare med mer ljus?

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Löpning, Lopp. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Springa för ljuset?

 1. Mathias skriver:

  Jag kan ha sett dig igår när jag sprang runt pildammsparken, pga av mörkret (eller var det mitt extremt höga tempo?) kunde jag inte riktigt avgöra om det var du.

 2. Hjulben skriver:

  Tänkte också på det där med att vi borde begränsa vår elförbrukning, fast jag misstänker att det inte är gatlyktor som är den största boven här, utan snarare industrin. Har lite svårt att bedöma huruvida det skulle vara säkrare med eller utan ljus. Personligen har jag alltid föredragit mörker i skogen, fast det är inte direkt ofta jag sprungit i den terrängen. Om något kan jag förstå att man föredrar ljus om man nu i a f ska springa, man lär ju inte snubbla lika mycket då.

 3. Thomas skriver:

  Det är onekligen svårt att se att det skulle göra så stor skillnad. Om man nu vill överfalla någon är det väl bara för personen att vänta i mörkret. Det är ju än ju lättare att se någon som kommer springande på långt håll när det är ljust.
  Den enda gången jag blivit attackerad i mitt liv var i dagsljus..

 4. Cath skriver:

  Mathias – Om jag var typ helt klädd i svart med vita skor var det nog jag. Om jag gick och höll mig om magen var det i slutet.

  Hjulben – Förmodligen inte, men jag tänker lite många bäckar små. Och när man springer kan man ju ha pannlampa om det handlar om att inte snubbla.

  Thomas – Det är ju ofta så. Inte kul att ha blivit överfallen, hoppas det inte var allvarligt. När det kommer till mörker tror jag mer att det är psykologiskt hos människor själva. Men om mer belysning har effekten att fler vågar röra sig ute kan det ju ha en indirekt effekt eftersom det blir svårare för eventuella förövare att slå till bland mycket folk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s