När Cathen är borta dansar mössorna på bordet

Det kanske kan tyckas vara en oviktig detalj, men i min värld är mössor viktiga. Jag har på det stora hela ganska många mössor av olika slag. Fyra av dessa är tänkta till längdskidåkning, och det är dessa samt en löparmössa som slåss om mitt huvuds gunst inför loppet på söndag.

Varför är valet av mössa så viktigt då? Jo, för mig spelar följande faktorer in:

 1. Bekvämligheten. Den får inte klia. Jag hatar när det kliar på pannan. Dessutom får den inte sitta för tight och inte för löst. Öronen ska skyddas (jag får lätt ont i dem annars) men jag vill inte få ont i huvudet för att den spänner åt.
 2. Värmen. Den ska värma lagom mycket utifrån väderleken. Inte frysa, inte svettas. Inte så mycket åtminstone.
 3. Utseendet. Kalla det fåfänga, men jag vill att mössan ska vara fin. Eller åtminstone inte ful. Jag har en del annorlunda mössor i min ägo, men längdskidmössorna ser ganska normala ut. Och fina.

Mössalternativen inför Öppet Spår ser ut som på bilden.

Mössgänget.

 1. Löparmössa i funktionsmaterial med dragsko. Skön och tunn mössa som man kan ha hästsvans i. Passar bra om det inte är så kallt. Neutralt utseende.
 2. Skidmössa i funktionsmaterial från AktivSport. Om det inte är så varmt och jag vill visa att jag fått lite träning av Staffan Larsson. Inte så positivt för honom, bara…
 3. Randig Bjørn Dæhlie-mössa. Jag föll pladask för denna randiga skapelse á la humla, som jag köpte i Mora. Har hittills endast använts när jag inte tränat. Skön frottéig rand på insidan. Varmare än 1 och 2.
 4. Svart-vit Craft-mössa. Kanske den tråkigaste, eftersom det är mössan som ”alla” har. Dock väldigt skön med mjukt material på insidan. Varm.
 5. Lugi SK. Fin klubbmössa som kan skapa sympatier om folk tror att man är en handbollsspelare som hamnat fel. Går ner över öronen men sluter inte riktigt så tätt så det passar om det är kallt på allvar.

Valet är svårt, nästan så att jag borde åka flera lopp bara för att kunna variera mössorna. Rent image-mässigt är det nog AktivSport eller Lugi som ligger bäst till, där de passar för olika väderlekar. Lugi-mössan ihop med sportglajorna får mig att se ut såhär:

Vinnande stil på söndag?

Om Cathen själv får välja blir det nog typ så. Fast snorigare. Snoret är inte självvalt, dock, utan kommer på köpet. ”Längdskidåkare ska vara snoriga djävlar” som en veteran sa.

Annonser
Det här inlägget postades i Kläder & utrustning, Längdskidor. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till När Cathen är borta dansar mössorna på bordet

 1. Cathrin skriver:

  Ser bra ut! Lugi-mössan var fin. Själv ska jag köra med den tråkiga svarta craften och sen byta till den vita craften (eller tvärtom, inte bestämt än). Jag får sticka ut på andra sätt. =)

 2. Mia skriver:

  Snyggt! Jag är också mössfantast. Kurbtismönster, hjärtan, stjärnor, tråkiga prickar från Craft… You name it! Shit det är nära nu. Lycka till med mössvalet 😀

 3. Cath skriver:

  Cathrin – Craften är ju åtminstone himla skön! Fast när prognosen säger ganska få minusgrader undrar jag om den inte blir för varm? Vad har du för smarta sätt att ha med dig mössombyte på, förresten?

  Mia – Ja, jag har sett några mössor figurera på din bloggknopp 🙂 Det är riktigt nära nu, ja… Magen fylld av fjärilar och förväntan. Inte bara inför mössvalet.

 4. Heidi skriver:

  Du måste dela med dig av ditt startnummer så man kan följa din framfart!

 5. Hjulben skriver:

  Säg så här: Hiphop-stuk och ett idrottslag. Där är min mösskombo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s