Att artigt säga nej

I projektet nej till godis och kakor har jag ju satt vissa undantag. Det finns flera anledningar till detta. En är att jag inte tror att ett absolut totalförbud funkar för mig, men med ”lagom förbud” tror jag att jag kan hitta balans. En annan anledning är artighet.

Med artighet menar jag att jag inte avböjer efterrätter när jag är bortbjuden, om jag inte känner personerna så väl att de antingen vet om att jag helst avstår sockerchocken eller att jag kan känna mig förvissad om att de inte tar illa upp om jag tackar nej.

Idag ställdes jag inför en lite oväntad situation på lunchen. I kantinen på jobbet är en av kockarna svensk. Han har bra pejl på en del andra svenskar, däribland mig, och pratar gärna när han ser en.

Denna kock gjorde idag en överraskningsmanöver, där han kom inglidande snett bakifrån och placerade en tallrik med tårta på min bricka. ”Idag är det fredag! Då ska du väl ha lite kaka?!” Det var ju snällt av honom att spontanservera godsaker, men jag förklarade att jag faktiskt tyvärr generellt säger nej till kakor. Han envisades lite men förstod snart att jag faktiskt menade det. Så lunkade han iväg med tårtfatet igen. Kände mig nästan lite elak, borde jag ha tagit tårtan och sedan slängt den? Men det hade ju varit onödigt svinn.

Jag hoppas han hittade någon annan att ge den till.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa, Kost. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att artigt säga nej

 1. Mathias skriver:

  Vad är det för ställe du jobbar på egentligen, kollegor som ideligen bjuder på en massa godsaker och kockar som sådär lite snett bakifrån försöker placera in tårtor på ens matbricka. Känns som att det inte är helt lätt att vara godis- och kakfri där.

 2. Hjulben skriver:

  Nej, nej, du gjorde ju rätt som artigt avböjde. Om inte annat fanns ju hur många danskar som helst som säkert gladeligen tagit emot tårtbiten.

 3. Cath skriver:

  Mathias – Ja, jag känner mig nästan som en gödgris ibland. Tur att grisen lärt sig säga nej 🙂

  Hjulben – Mmm, fast han tog kakan ”backstage” och sa att han tänkte hitta någon annan landsman att ge den till.

 4. Ping: Kakland | Maradrömmar & Klassikertankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s