Godisfritt 2011?

Godis, varför äter vi det? För egen del har jag bara dåliga svar. De flesta sorters godis gillar jag inte, men när det kommer till choklad kan jag äta det mesta. Och när jag väl börjar så äter jag tills det är slut. (Förutom mörk choklad, men det faller inte helt under min definition av godis.)

Oftast brukar jag lyckas låta bli att ens köpa hem godis, men det händer ibland (Åh, titta, extrapris på Marabou…), och är det då en chokladkaka på 200 g slutar det bara med att jag mår dåligt.

Eftersom socker är skadligt på många sätt bör man ju hålla intaget nere. Jag har tidigare provat med en helt sockerfri månad. Det är lätt att låta bli om man har bestämt sig (och gärna berättat för omgivningen också). Men en månad räcker inte.

Så, flera faktorer har lett mig till ett beslut. 2011 ska bli godisfritt. Det började med att en kollega klagade över sitt stora sockersug och sina extrakilon. Hon har tidigare inspirerats av mina no-sugar-projekt, så nu bestämde vi att januari ska vara sockerfritt. Eller, för hennes del 100% sockerfritt, för min del ”bara” fritt från kakor och godis. Sedan införde Dåligt samvete-Heidi en liten utmaning som handlade om ett helt godisfritt 2011, något jag inte var sen att haka på.

Eftersom jag på flygplatsen köpte Rittersport Alpenmilch (gott…) har jag nu ett initialt dilemma. Jag har därför bett Hjulben att gömma dessa chokladkakor för mig.

Dessa riktlinjer har jag för mitt less-sugar-2011:

No go hela året: Godis, läsk eller kakor i största allmänhet.

Yes go ibland: Mörk choklad över 70% ibland. Glass ibland. Vissa desserter ibland.

Undantag: Om det enda som finns tillgängligt efter ett träningspass är en bit ljus choklad så tar jag det. De flesta proteinbars har ändå lika mycket socker. På lopp tar jag nog lite vad som bjuds, där gör socker inte bort sig. December är också ett undantag. Jag tänker inte leva utan lussebullar, julmust och chokladtomtar om jag inte verkligen måste.

Vissa delar av året kommer jag köra strängare än andra. Exempelvis tänker jag mig att tre veckor innan Öppet Spår köra totalt sockerstopp. Även alkoholstopp (ibland är vin inte sportdryck). Jag tror jag gör detsamma innan Vätternrundan. Det blir en vit midsommar i år…

Någon annan som är på?

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa, Kost, Utmaningar, Vikt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Godisfritt 2011?

 1. mialena skriver:

  I princip, ja. 2011 blir det inget okynnesgodis eller -fika, träning för att liksom nollställa snasket, och (hemlig) matdagbok. Måste bara äta upp det som finns hemma först (vägrar kasta!) – så jag kör igång nästa vecka. Men det kommer inte finnas på bloggen…

 2. Johanna skriver:

  Oh, jag är så på! Jag har kört godisfritt i stort sett hela hösten och det är så skönt. Varje gång jag börjar äta godis igen tycker jag det är onödigt och inte alls lika gott som jag tänkt mig att det skulle vara så jag är lätt på den här utmaningen

  För min del innebär det att godis (även mörk choklad), läsk och glass är bannlyst. Och jag börjar nu!

 3. Christoffer skriver:

  Hade du frågat mig för ungefär ett år sedan hade jag nog nappat på idén. Men sedan dess har jag utan att jag egentligen tänkt på det minimerat mitt intag av godis/läsk såpass mycket att jag inte känner något sorts sötsug längre. Däremot önskar jag dig lycka till i projektet!

 4. Ida skriver:

  Tummen upp!!! Jag är på, har redan haft en hel del sockerfria år : ) Detta år har jag även tänkt vara helt alkoholfri vilket jag också varit flera år i rad tidigare, men börjat fuska på senare tid

 5. Cath skriver:

  mialena – Jag överväger att ge bort det som finns hemma istället. Kastar gör jag inte, men bjuda går ju…

  Johanna – Kul! Vi är rätt många nu 🙂

  Christoffer – Låter bra! Spontant sötsug har jag visserligen inte heller, det är mer att jag slentrianäter om det bjuds eller liknande. Och då tar jag inte bara en bit.

  Ida – Du är duktigast av alla =) Helt alkoholfri tror jag inte jag kommer bli, det är för gott med bra vin. Men de sockriga och starka drinkarna borde man ju kunna hoppa över.

 6. Ping: Fasta och frossa | Maradrömmar & Klassikertankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s