Kasta inte kopp i glashus

Det pratas ständigt om att dricka vatten. Oftast handlar det om att få i sig tillräckligt med vatten, men ibland kommer argument för att inte hetsdricka vatten, bland annat eftersom vi även får i oss vatten genom maten.

Det märkligaste tycker jag egentligen är att mängden vatten man ”bör” dricka ofta anges i enheten ”glas”. Givetvis är detta ett universellt accepterat rymdmått. Dock är jag lite mer bekväm med liter och dess andelar, så jag försöker reda ut begreppen med hjälp av internet.

Hälsosidorna, exempelvis, menar att vi bör dricka 1,5 liter per dag, vilket ska motsvara 6-8 glas. Alltså är ett ”glas” 1,875-2,5 dl.

Kosttipset meddelas att man ska dricka 2-3 liter vatten per dag, vilket sägs motsvara 1 glas i timmen. Jag antar att man avser vakna timmar och att vuxna antas sova 7-8 timmar. Då är vi vakna 16-17 timmar per dygn och ska alltså dricka lika många ”glas”, som ska summera till 2-3 liter. I så fall blir ett ”glas” 1,176471-1,875 dl. Precis snäppet under Hälsosidornas storlek.

Hälsotek.se kan vi läsa att 2 liter vatten är ”lite mer än 8 koppar”. Vad nu! Kopp? Är det samma som glas? Enligt denna sida blir en kopp ca 2,5 dl om man räknar efter. Alltså lite större en glas. Eller som ett stort glas, beroende på hur man nu definierar glas.

Bäst att kolla en måttomvandlingstabell också. Här är ett glas 2 dl. Varken mer eller mindre. En ”kopp” finns inte med, däremot ”kaffekopp” och en sådan är 1,5 dl, det vill säga mindre än ett glas. Inte större.

Blev vi klokare nu? Nja. Jag vet bara att under arbetsdagen brukar jag dricka lite drygt en liter eftersom jag alltid har en vattenflaska stående vid min plats. En flaska är i det här fallet 0,5 liter. Jag fyller den i snitt två gånger plus att jag dricker ett glas vatten på lunchen. Det glaset är nog 1,5-2 dl.

På helgerna är det sämre beställt, och dricker jag för lite vatten märker jag det snabbt eftersom jag blir matt, lite förvirrad, och i förlängningen får huvudvärk. Däremot vet jag inte om jag direkt märkt av att jag druckit för mycket vatten, mer än ett ökat behov av att lätta på trycket.

Hur vet du att du dricker lagom mycket vatten?

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Hälsa. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kasta inte kopp i glashus

  1. Mathias skriver:

    Jag dricker vatten när jag är törstig och då blir nog 4-6 glas varje dag beroende på om jag idrottar eller inte. Under en arbetsdag dricker jag ett glas, men det blir desto mer kaffe. Jag bör alltså öka mitt dagliga intag om man ska följa de rekommendationerna.

  2. Hjulben skriver:

    Jo, man blir ju lite förvirrad. Och jag har hört rådet att man ska dricka lite då och då så att man inte blir törstig, för blir man det har man väntat för länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s