Adliga grektår

Alla pratar om barfotalöpning och Five Fingers. Skulle gärna prova finger-skor men det känns som en osäker investering. Anledningen är att jag har ett problem med så kallad adelstå, eller grekisk fot – att andratån är längre än stortån. Inte lite heller.

Fula fossingar fixar föga Five Fingers

På engelska heter det Morton’s toe (eller syndrom) och har även kallats ”lesbian toe”, för att detta tydligen tenderade att sammanfalla. På en resa för tio år sedan mötte jag en israel som blev överlycklig när han såg att mina fötter liknade hans. Han hade hört att den typen av tår indikerade att man var ”speciell” i positiv bemärkelse. Folk har verkligen i alla tider försökt dra paralleller mellan kroppsliga och mer personliga drag. Konstigt nog tycks det inte finnas några vetenskapliga belägg för någotdera…

Något som borde kunna bevisas är däremot att dessa problemfötter stör generellt när man ska köpa skor, eftersom de flesta skor tillverkats för fötter av mindre adlig karaktär. Extra problematiskt kan det bli när det handlar om löparskor. Formen är liksom ofta mer eller mindre skev i förhållande till min fot. Som ju är skev. Löparskorna är alltså inte skeva mer än ur mitt perspektiv. Just Five Fingers är, av naturliga orsaker, extra oanpassade för fötter som mina. Men jag är inte ensam! Någon händig jeppe har kommit på hur man kan modifiera sina Five Fingers medelst uppvärmning! Avancerat, tror inte jag ger mig på det i första taget eftersom jag inte äger de påbjudna verktygen. Det skulle bli väldigt dyra skor. Mer troligt att jag startar en Morton’s folkrörelse för massbeställning av syndromanpassade barfotaskor.

Förutom ovannämnda händiga person har även Frihetsgudinnan grekisk fot. Så tvingas hon också ha sandaler året om.

Frihetsgudinnans fagra fot (foto från finsida)

Förutom att indirekt begränsa utbdet av löparskor, hindrar även denna slags tår en karriär som balettdansös (det är liksom svårt med tåspetsdans när stortån är kortare än andratån). Inte för att jag kanske hade de optimala förutsättningarna i övrigt heller, men ändå.

Eftersom jag i övrigt är lite åt plattfothållet borde jag kanske istället valt att ägna mig åt simning. Synd bara att jag är så extraordinärt talanglös där.

Även om jag gillar yoga, spinning, BodyPump och så vidare, vill jag gärna fortsätta med löpning. Någon annan fulfoting som är med mig i en folkrörelse?

Det här inlägget postades i Funderingar, Kläder & utrustning, Löpning. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Adliga grektår

 1. AKA skriver:

  Inga adelstår här även om pektån är lika lång som stortån! Adelstå wannabe kanske möjligen! Efter en pilgrimsvandring i september är dock mina fötter mer lika Shreks än Askungens och jag undrar om jag nånsin ska kunna ha high heels igen! De knallblåa tånaglarna täcker jag m knallrosa nagellack!

 2. jesper skriver:

  Oj jag ska aldrig mer klaga på mina fötter kontra löparskor, har inget i närheten av dina fossingar. Mina problem ligger i att vänster är något större än höger och höger vrist är högre än vänster.

  Jag har hittat skor som funkar och får variera en halv storlek i mellan åt Detta begränsar mig endast av att jag inte kan ha flera märken, utan Asics i mitt fall du deras läst är lite bredare. Kan egentligen inte se det som ett problem =)

  Klart jag kan ställa upp som fotfolk i en ‘fot’rörelse, Peace Love och Löparskor!

 3. Cathrin skriver:

  Min ”pektå” är bara lite längre än stortån. Har aldrig tänkt på det som ett problem men det kanske är orsaken till att jag har svårt att hitta bekväma skor.

  Älskar dina strumpor!

 4. Cath skriver:

  AKA – Jämnlång stortå och andratå är ju finfina förutsättningar för balett! Knallblått + knallrosa måste ju för övrigt bli lila? Det kör jag på 🙂 Fast just nu är tånaglarna mest bara benägna att falla av.

  Jesper – Skönt att jag kan bidra med lite perspektiv 😉 Det där med olika storlek på fötterna har jag också, men det ser jag som ett sekundärt problem…

  Cathrin – Mycket möjligt! Fast det kan ju finnas tusen andra ”fel” på fötterna också. För egen del kan jag räkna upp flera stycken andra. Å andra sidan är jag glad att jag åtminstone har fötter… om inte annat kan man ju ha fina strumpor på dem!

 5. Hjulben skriver:

  Jag har visserligen inte fina fötter men jag tror att formen är ytterst normal, är jag diskad från fotrörelsen då?

 6. Ping: Supertjejklassikern

 7. Mats skriver:

  Tja…, vad ska jag säga…
  För de första så har jag ”grekiska fötter” och för det andra så härstammar familjen både från vikingar (Isle of man) och adel sedan 1000-talet (adlig fot?) 🙂
  ”Tyvärr” är släkten på mödernet från 19:e generation och jag tillhör 21:a så jag är därvidlag ”ofrälse”, men trots detta så har jag aldrig lidit av mina fötter i min gärning som jägare och officer – tvärtom!
  Är det något jag varit glad över är mina starka fötter i jämförelse med de stackars ”svenskar” som haft onödigt stora stortår och vingats genomlida övningar jag deltagit i. Att ha haft ont i fötterna har jag aldrig varit avundsjuk på 😉
  ”Grekiska fötter” är BÄST och dessutom finns det ”Asics” i förstone om man vill löpa, men å andra sidan är det bara att prova sig fram för att hitta ett märke som passar för löpträning.
  Vad gäller kängor, så använder jag Meindl.
  Heja alla grekfotade människor (vi är mindre än 10 % av befolkningen) dessutom är vi slitstarkast och bäst 🙂

 8. Ping: Fotens dag | Supertjejklassikern

 9. Emma skriver:

  Hej! Jag har också grekiska fötter. Har hört något om att man räknas som ”mannen i huset” om man har det så, haha 😉

 10. george skriver:

  hej jag har också grekiskA FÖTTER men jag har mycket ont på ena fötter ortopeden kan inte hjälpa på min situation bara inlägg ock fot träning man undrar vad kan man prova som hjälp ock ont är borta jag haft inlägg 3år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s