Att mäta hälsa

Imorse var jag på ”sundhedstjek” på jobbet. Hälsokontroll alltså. Det föregick som så att jag kom inskyndande från ett frukostmöte, blev stucken i fingret för att få kollat kolesterol och blodsocker, direkt därefter kollade de blodtryck och vilopuls. Jag hade ju knappt satt mig ner, hur rättvisande är vilopulsen då?

Nåja, det forsatte med att de kollade midjemått, räknade ut BMI och sedan mätte fettprocent med hjälp av en ”handkontroll” som man skulle hålla rakt fram. Har hört om dessa förr och de sänder väl en elektrisk impuls genom kroppen och mäter motståndet.

Till sist skulle jag göra ett konditionstest, något jag bävade lite för eftersom jag var förkyld. Dock är just detta test inte så fysiskt ansträngande. Man får stå bakom en step-bräda och hör en röst som säger omväxlande ”höger” och ”vänster” (fast på danska då). När den säger ”höger” ska man gå upp med höger ben först, sedan vänster och därefter ner från brädan i samma ordning. Samma fast tvärtom med vänster. I början går det riktigt långsamt men hastigheten ökas gradvis. Som mest håller testet på i sex minuter och då antas man ha jäkligt bra kondition. Själv höll jag på i strax över fem minuter innan jag ansågs inte hänga med och hamnade då i näst högsta intervallet, så det ska ju vara bra då.

MEN. Ja, jag tycker att det finns ett ganska stort men. Detta test fokuserar alltför ensidigt på snabbhet i ben och fötter samt koordination. Hur mycket säger det egentligen om kondition? Inbitna långlöpare har väl inte alltid just dessa egenskaper, men visst sjutton har de kondition.

Någon tycker kanske att jag inte ska klaga. Min enda anmärkning var en liten en på vilopulsen, och den kan jag inte ens ta på allvar eftersom jag inte var i vila. Sedan anser jag själv att jag kan gå ner ett par kilo, även om jag ligger ”rätt” enligt deras mått.

Vart vill jag komma? Jo, det känns helt enkelt trist att gå på hälsokontroll som inte känns 100% korrekt. Kan vara knäckande för dem som eventuellt tar den på blodigt allvar.

I vilket fall är måttet på hälsa svårdefinierat och vad som anses hälsosamt tycks variera mellan olika länder.

Vad är hälsa för dig?

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att mäta hälsa

  1. mialena skriver:

    Låter ju lagom tillförlitligt. Möjligen kan ju kolesterolhalten vara bra att veta, resten känns ju sådär. Om man inte har nån koordination alls och snubblar av brädan efter en minut men springer Lidingö på silvermedaljtid tex, vad tycker de då?

    Hälsa kan ju tex vara nåt så enkelt som att man klarar av att utöva sin hobby. Man har ju olika förutsättningar! Annars kan det väl vara att man vet vad man_borde_göra, och faktiskt gör det också. Vare sig det gäller mat eller aktiviteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s