Sprängande och skrämmande

VARNING: Äckelmagade läsare bör undvika vissa delar av detta inlägg.

I tonåren hade jag något som förmodligen var migrän. Såhär drygt tio år senare har det börjat komma tillbaka. Det innebär att ungefär en kväll i månaden blir jag mer eller mindre utslagen av huvudvärk. Med ett bultande huvud, ytterst känslig för ljud, ljus och rörelse går jag och lägger mig. Jag måste fokusera en del för att få kontroll över smärtan och somna, men sen brukar jag sova hela natten och må ganska bra när jag vaknar.

Igår kväll var en sådan kväll. När jag kom hem kunde jag knappt tänka och jag gick och la mig klockan 22. En dryg timme senare vaknade jag av att huvudvärken mångdubblats, något jag knappt trodde var möjligt. Det kändes som att något i vänster hjärnhalva höll på att explodera och implodera på samma gång. Ligga stilla hjälper inte, inte sitta, inte stå. Jag vrider mig och jämrar mig och tror nästan att jag ska dö. Någon måste ha slagit mig med en hammare på sidan av ögonbrynet. Det enda som existerar är nacken och vänstra sidan av mitt huvud, resten av kroppen märker jag knappt av. Jag är riktigt rädd men kan inte uttrycka mig ordentligt.

Efter att jag legat och utstött plågoljud ett tag ringer Hjulben sjukvårdsupplysningen. När han kommit genom telefonkön ger han luren till mig och jag lyckas få fram vad som är fel och svara på några frågor. Ja, det är på vänster sida och bakom ögat. Ja, jag har ont i nacken också. Jo, jag mår lite illa. Sköterskan i andra änden uppmanar mig att åka in till sjukhuset. Turligt nog är det bara ett par kvarter bort och vi beger oss så sakteliga. Nu får jag frossa också.

Mitt i allt det här är det två tankar som återkommer:
1. Tänk om jag har fått en hjärnblödning och får problem med tal och motorik.
2. Tänk om jag inte kan springa Lidingöloppet!

Vi har inte gått långt förrän min kropp vill understryka tillståndet genom att rätt och slätt vända ut och in på min mage. Varsågod, trottoaren! Förlåt, grannar! Åh, hoppas det börjar regna…

Vi tar oss till akuten utan fler missöden och väl där är huvudvärken något snäpp bättre. Då vill jag gå hem för jag känner mig dum som inte är akut sjuk. Hjulben menar dock att jag faktiskt blivit uppmanad att åka in och att nu när vi är här kan jag lika gärna låta dem kolla. Fine. De flesta andra som sitter där ser inte heller så akut sjuka ut.

Akutmottagningen har jäkligt starka lampor – inte behagligt alls när man har sprängande huvudvärk. Det spelas musik på låg volym, för tillfället Shakira. Jag tänker på Lidingöloppet. Vilken rikskass uppladdning!

Även fast det generellt är ganska stillsamt på akuten kan man få några intressanta upplevelser. Som killen som kommer in, stöttad av sin kompis. Han kan inte gå upprätt och sluddrar ”Mannen, mannen… jag dör, jag lovar!” Det blir lite fart på personalen som springer efter en bår. Killen kraschar framstupa på båren och körs iväg. Han verkar grymt packad, kanske på fulsprit. Kompisen går iväg. Efter ett tag kommer en sjukskötare ut igen för att leta efter kompisen. Han säger något om att det inte var så farligt ändå, att killen kastat upp det mesta. Kompisen plus en kille till återvänder snart och kan hämta ut sin polare. På väg ut stöttas han mellan de två andra killarna men är på betydligt bättre humör. Han sjunger refrängen på Timbuktus ”The botten is nådd”. Fylla var det ja.

Flera gånger tänker jag att jag bara borde gå hem och sova eftersom jag behöver min sömn för lördag. Efter 1½ timme, när klockan närmar sig 3, blir det min tur. Sjuksköterskorna ställer några frågor och berättar att jag kan träffa läkare tidigast kl 7. Eftersom huvudvärken inte är lika sprängande längre tar jag beslutet att jag nog ska hem och sova. Jag känner mig även lite dum som över huvud taget kommit dit och tagit några resurser i anspråk, men de menar att det var helt rätt av mig att komma in. Får man plötslig extrem huvudvärk ska man alltid komma in för man vet aldrig vad det är.

Så det blev hem och sova tills jag vaknade kl 10. Då endast med lätt huvudvärk och jag kände inte för att stanna hemma från jobbet hela dagen så jag åkte in. Där fick jag gliringar om halva sjukdagar som jag valde att ignorera.

Nu är tillståndet sådant att jag blir andfådd och matt av att gå i trappor men jag hoppas det går över med mer sömn. Dagens lätta joggingpass fick jag av naturliga skäl hoppa över. Kanske hinner jag med ett imorgon bitti.

Jag ska banne mig springa Lidingö på lördag.

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Icke-träning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sprängande och skrämmande

 1. mialena skriver:

  Fy! Skönt att det vände åt rätt håll! Nån av oss ska väl ändå få hångla med abborren!!

  Akuten ska man inte gå till om man är sjuk och vill ha hjälp fort. Jag har till och med kommit in (som medföljande) med ambulans och fått vänta…

 2. Hjulben skriver:

  Nej, det var ju inte direkt snabb ekspediering som gällde där, men man fick i a f en inblick i hur det kan vara att jobba som sjukvårdare på akuten…

 3. Linda (Linsan80 på cip) skriver:

  Beskrivningen över hur du mådde stämmer ganska mycket in på samma som jag brukar ha. Mitt kommer dock av spända nackmuskler som gör att några ”trigapunkter” skjuter ut smärta. Får ont i nacke och oftast ena halvan av huvudet, gör även ont i ögat och i käken. Brukar må illa och känna mig lite som när man har influensa. Antingen blir jag varm eller så fryser jag. Blir även känslig för ljud och ljus.
  Har gått till en kiroprakter/akupunktör på Ellenbogens läkarhus som är jättebra. Har blivit mycket bättre. Han heter Carsten Winter, rekomenderar dej att gå dit för det är inget kul att ha så ont och må dåligt.
  Hade mer problem innan när jag satt mycket på kontorsstol framför dator.

  Hoppas Lidingöloppet gick bra :o)

 4. Ping: Nyårskarameller / Resumé / Året som gick… 2010 helt enkelt. | Maradrömmar & Klassikertankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s