Det där med kolhydrater

Jag börjar tro att det finns lika många metoder inom kolhydratladdning som det finns löpare. Minst. Ska det vara fullkorn eller ej? Ladda två dagar eller fler? Äta mer än vanligt eller bara ändra proportionerna? Frågorna är många, svaren likaså.

Själv hamnar jag mer eller mindre automatiskt på Hjulbens metod (om vi båda ska springa samma lopp) eftersom vi äter de flesta måltider ihop. Den innebär i stort att vi först har några dagar med lågt kolhydratintag eftersom det ska förstärka effekten av laddningen sedan. Tre dagar innan loppet börjar vi så höja kolhydratnivån. Samtidigt undviker vi fet mat och socker.

Vad detta bidrar med till slutresultatet är egentligen omöjligt att veta, men generellt anser jag att benen känns lättare med kolhydratdepåerna laddade och inte för mycket tung mat i kroppen. Om jag även kan få en liten placebo-effekt är det inte heller fel.

Vad vi inte är helt överens om är fiberinnehållet dagen före och samma dag som loppet. Jag har hört att man kvällen innan bör satsa på snabbare kolhydrater, samtidigt som en annan källa har poängterat att man samma dag ska satsa på fiberrikt eftersom man blir trött av de snabba kolhydraterna. På sätt och vis finns här en logik eftersom man gärna vill bli trött och sova gott natten innan men inte på dagen för loppet. Sedan vill man ju inte smörja löparmagen i onödan heller.

Vad funkar för dig?

Annonser
Det här inlägget postades i Kost. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det där med kolhydrater

  1. Hjulben skriver:

    Vad gäller kolhydraterna tror jag inte det är någon avgörande skillnad i glykogendepåerna om man käkar fullkorn eller vanlig men om ens mage är van vid den ena varianten ska man nog fortsätta med det. Detsamma gäller för övrigt med fiberrik kost.

    Slutsatsen är alltså att det allra viktigaste är att INTE experimentera med något nytt som magen potentiellt kan få problem med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s