Material girl in a material sport

På något märkligt sätt lyckas de flesta av mina hobbies bli hyfsat prylintensiva, i den mening att ju seriösare man blir, desto mer pengar blir man benägen att lägga på smart utrustning.

Många säger att löpning är en billig sport för man behöver egentligen bara ett par skor och kan sen springa hur man vill, var man vill, när man vill… Och det är förvisso sant på ett plan. Men, ju mer man nördar in sig, desto mer ska man ha. Först vill man förstås ha kläder i funktionsmaterial, och det ska vara flera uppsättningar så att man alltid har rena löparkläder. Sedan är det strumporna, som tydligen kan vara riktigt högteknologiska skapelser om man ska tro tillverkarna. Mina egna strumpor är bland de billigaste på löplabbet men det är ändå minst 100 kronor paret.

Sedan är det accessoarerna. Rätt löparsolbrillor, keps, pannband…

Till det kommer den verkliga tekniken. Pulsklocka, löparklocka, GPS, jag har inte satt mig in i allt än. Hittills har jag sprungit med mitt helt vanliga armbandsur och bara haft ett ungefärligt koll på tiden. Den pulsklocka jag hade verkar död så jag har inte haft någon vidare koll på pulsen. Rundorna ritar jag in på jogg.se med hjälp av karta så jag vet hur långt jag sprungit. Det går egentligen alldeles utmärkt, men nu har en inre röst börjat småtjata om mer. Jag hoppas kunna tysta den tillfälligt med den löparklocka jag ska få med min prenumeration på Runner’s World, men misstänker att denna lilla pryltok kommer att vakna igen efter att jag lärt mig alla funktioner och kört med den ett tag.

Det vore ju faktiskt väldigt smidigt att kunna rita in sin runda ordentligt även när man varit ute och hankat på skogsstigar, och kunna lägga upp fina pulsdiagram från intervallpass här på bloggen. För de flesta som håller på med löpning blir ganska sifferbesatta. Varje kilometer ska kartläggas i puls, sekunder och höjdmetrar. Löpning tycks ha blivit minst lika mycket materialsport som tekniksport.

Frågan är, gör prylarna mig till en bättre löpare? Eller är det bloggen som har mest att vinna?

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Kläder & utrustning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Material girl in a material sport

 1. Mathias skriver:

  En gps-klocka är faktiskt en väldigt bra pryl. Du har hela tiden koll på hur snabbt och långt du springer under tiden du springer och den gör det enkelt att dokumentera genomförda pass. Det blir helt enkelt roligare att springa med en sån. Tycker jag.

 2. Jenny skriver:

  Hej!

  Vad kul att du skrev i min blogg, första kommentaren nånsin! 😀

  Och visst är det askul med prylar, jag står stenhårt på bromsen för att inte köpa på mig precis allt det du skriver om. 😉

  Hoppas du får en jättefin helg!

  MVH Jenny

 3. mialena skriver:

  Prylar_är_kul! Träningen blev så himla mycket roligare med en gps-klocka (jag har en garmin 305), inte bara för att man ser distansen och kartan efteråt utan för att man har koll under tiden. Även om man mäter upp kartan i förväg kommer man ju kanske inte ihåg var halvvägs var tex. Sen gillar jag att jag kan följa kartan i klockan och hitta hem igen – våga testa nya vägar helt enkelt.
  /en jogg.se-are 🙂

 4. Karin skriver:

  Amen! Jag är på intet sätt för onödiga prylar, men bra nödiga prylar behövs i löpning och gör det kul att springa även när det är kallt eller regnigt. Jag tror att du kommer att uppleva att klockan från RW inte uppfyller dina behov (dessutom brukar deras ”unisex” prylar vara gjorda för män och passa dåligt). Själv beställde jag just kompression tights och ett par nya skor från UK, men efter drygt 8 mil så tycker jag att jag förtjänar det 🙂

  Keep up the good work!

 5. Kostas skriver:

  Löpning är ju också mycket av en inre sport. Om man tror att tekniken hjälper en att bli en bättre löpare så blir man kanske det, även om jag inte tror att det är en förutsättning för att bli det. Just en pulsklocka tror jag mest på i löputvecklingssyfte, medans en GPS nog är mer för dem som vill gräva in i statistiken runt ens löpning.

 6. Cath skriver:

  Tack för all input! Ja, det är nog ganska troligt att jag en dag skaffar mig en GPS-klocka… En del av mig vill göra det redan, särskilt inför semestern då jag förmodligen kommer att ha svårt att mäta mina rundor annars. Men vad ska jag i så fall göra av den väntade klockan från RW? Går det att sälja sådana?

  @Mathias – Vilken sort har du?

  @Jenny – Hehe, kan jag tro. Har du något tekniskt i dagsläget?

  @mialena – Är du nöjd med din 305? Provat andra?

  @Karin – Hur funkade det att beställa skor, hade du provat ut dem hemma innan? Och hur stor skillnad gör compression tights? Vilken sida köper du på?

  @Kostas – Sant, men samtidigt finns det ju tillfällen där möjligheterna att själv mäta korrekt är begränsade, och det säger ju en del om man vet både hur långt man sprungit och hur länge.

 7. Mathias skriver:

  Jag har en Garmin 205. Tror den är identisk med 305:an förutom att det inte medföljer något pulsband till 205. Är mycket nöjd med den. Nackdelarna jag kan komma på är att den inte är speciellt snygg och att knapparna inte är så sköna (man får trycka ganska hårt på dem).

 8. mialena skriver:

  Japp, jättenöjd! Inte testat nån annan så kan inte jämföra men trots att den är stor tycker jag inte den är alltför klumpig, att man måste trycka hårt på knapparna är inte helt fel för då trycker man ju inte av misstag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s