Sugafree babe

På jobbet har det de senaste månaderna allt oftare varit kakor eller choklad. Slentrianmässigt går vi alla och tar en bit. Och en till. Och ännu en. Med en ”söt tand” blir man mer benägen att lägga till ytterligare lite sött här, lite där. För egen del har honungen hoppat in som ett ”sunt” sötningsmedel och mörk choklad är mitt godis. Men, om man alltid har honung i teet, ofta till yoghurt, tar inte bara en, utan fem, chokladbitar efter kvällsmaten, då är nog sockerberoendet där.

Alltså, för att utmana mig själv och vänja mig av vid socker bestämde jag mig för att hålla en sockerfri månad. Idag har jag varit sockerfri i tre veckor. Strikt, utan minsta uns honung i teet, inte en enda chokladbit. Jo, ett litet undantag gjorde jag, när en vän för en vecka sedan hade bakat en chokladkaka som hon pratat om att hon måste bjuda mig på jag vet inte hur länge. Så, jag tog faktiskt en liten bit. Men utöver det, och det som göms i maten, noll socker. Inte under eller efter träning heller.

Faktum är att jag inte direkt saknar det. Det mesta sockret är bara onödigt.

Märker jag av några effekter av det sockerfria livet då? Tja, för ca 1,5 vecka sen drömde jag att jag hade ätit en macka med marmelad och var riktigt förbannad på mig själv. För ett par nätter sedan drömde jag dock att jag åt en padda, vad nu det ska betyda.

Rent fysiskt slipper jag ju konstiga blodsockerfall under dagen. Den söta smaken har jag i princip vant mig av med, vilket innebär att saker smakar gott utan tillsatt socker, eller sötningsmedel. Yoghurt behöver bara några bär, kaffet dricker jag svart (eller i form av cappucino). Teet smakar utmärkt som det är. Man kan tänka på att välja en tesort som smakar mycket i sig själv.

Och sen då? Ja, mörk choklad kommer nog tillbaka på agendan, men i lagom mängder. Honung i vissa teer, kanske. God glass en varm sommardag. Vissa efterrätter vid valda tillfällen. Scones med lite marmelad.

Framför allt kommer jag nog att boosta mig med lite druvsocker på långpass och lopp.

Det låter som riktigt mycket, men försök själv att skriva upp allt socker du äter. Överväg sedan vad du kan ta bort – och gör det!

Jag tror knappast att du kommer att ångra dig.

Annonser
Det här inlägget postades i Kost. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sugafree babe

  1. Ping: Nyårskarameller / Resumé / Året som gick… 2010 helt enkelt. | Maradrömmar & Klassikertankar

  2. Ping: Godisfritt 2011? | Maradrömmar & Klassikertankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s