Jag flåsar alltså löper jag

Måndag kväll i Malmö, 3 maj kl 18.20, anländer jag till startfållan för VårRuset. Har skyndat från jobbet, snabbt bytt om hemma och sedan småjoggat dit. Massor av ljud kommer mot en när man närmar sig. Först basgång, sedan musik och glatt tjoande. Så skymtar jag tusentals vevande händer och hoppande fötter när Friskis håller i uppvärmningen. När låten slutar tar Peter Siepen vid, VårRusets ständige konferencier. Säga vad man vill, men prata kan han.

Eftersom jag är lite sen möter jag inte upp med mitt lag innan, utan mosar mig direkt in i startfållan och skickar ett sms. Får info om var de är precis när Peter Siepen frågar om vi vill se hans mage. ”Jaaaa!” skriker flera tusen kvinnor, medan jag letar efter kompisarna. Jag hittar dem strax efter att herr Siepen faktiskt visat sin mage för en lycklig skara, och berättat hur mycket han jobbat för den där magen i alla år. Jag missar helt hans mage men känner inte att det är någon större förlust. Har dessutom sett den tidigare när han var DJ på Berns balkong för några år sedan. Inte ens då uppslukades jag av fascination.

Vi placerar oss ganska långt bak i mitten av första startgruppen (”Springa fort”). En inspelad röst säger att om vi står där har vi tränat hårt i minst ett år. Av erfarenhet vet vi att det har de flesta inte. När folk själva får välja startgrupp och gör det baserat på hur alla andra gör det kommer det där aldrig att hållas, hur mycket arrangörerna än försöker disciplinera deltagarna.

De räknar ner från tio, starten går och vi står och trampar i mängden. Kanske är bästa taktiken egentligen att ta det lite lugnt när det är så trångt, men vem orkar det? Vi sick-sackar oss fram och ut till vänster, där det är glesare, trots att höger utropats till omspringningsfilen.

Loppet, som kringlar sig genom och runt Pildammsparken, innehåller några naturliga flaskhalsar. Det blir trångt, och en del tar till armbågar. Jag kan tycka att den värsta tävlingsinstinkten kanske bör läggas lite åt sidan i den här typen av lopp. Ingen blir glad av att folk knuffas. Inte heller av att någon hoppar in framför en och börjar springa långsammare så att man själv tvingas sakta in. Lite som på motorvägen.

Vi förvånas en del över avsaknaden av kilometer-skyltar. I ett lopp vill jag gärna veta ungefär hur långt jag sprungit så jag vet hur jag ligger till tidsmässigt. Nu har jag förvisso någorlunda koll eftersom jag närstuderat banan sträckning på förhand, men det är det kanske inte alla som har.

Något som det däremot inte är avsaknad av är pappor och barn som står och hejar på mammor, och pojkvänner som hejar på flickvänner. Några småkillar står och försöker göra high-five till de som springer förbi, och jag kan inte låta bli att räcka ut handen.

På ett ställe står en grupp åskådare och jag hör en kvinna utbrista: ”Oj, vad det flåsas!” Jo, tänker jag, det blir lätt så när man springer. Och springer gör vi, som en lång slingrande orm av löpare (och powerwalkare) genom parken. När jag kommer runt sista kröken och ser mållinjen slår klockan över till 27 minuter. Så jag spurtar för att nå det på målet, under 27,5. Kommer in på 27 minuter och 20 sekunder.

Ja, jag tror att jag kan bättre, men får ändå vara nöjd för den här gången. Nu riktar jag blicken mot nästa mål. Och flåsar så mycket jag vill.

Annonser
Det här inlägget postades i Löpning, Lopp. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag flåsar alltså löper jag

  1. Kostas skriver:

    Flåsa på bara! Hade en gammal tränare som sa att om man inte spydde efteråt så hade man inte sprungit tillräckligt snabbt (en smula överdrivet kanske, men det satte tonen)…

    Apropå att folk aldrig kan ställa sig i rätt startfålla trots uppmaning så är ju det helt analogt med boarding på flygplatsen. I teorin låter det bra, men funkar aldrig i praktiken.

  2. Ping: Nyårskarameller / Resumé / Året som gick… 2010 helt enkelt. | Maradrömmar & Klassikertankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s