Den livsfarliga milen

Vid flera tillfällen de senaste åren har jag deltagit i diverse 5-kilmoterslopp, utan nämnvärd förberedande löpträning. Det har gått från pärs till hyfsat, då jag sprang min sträcka i förra årets DHL-stafett på ca 26 minuter.

Tanken på Tjejmilen har slagit mig, men dels går den i en stad jag lämnat bakom mig, dels har en mil känts i det närmaste oöverstigligt.

Men varför skulle inte jag klara en mil, när så många andra helt vanliga dödliga gör det? En viss roll spelas förstås av mina knän, som ibland gjort lite ont, och ofta bara fått en allmänt obehaglig ”geléig” känsla. Men ett samtal med en barndomsvän bringade oväntat självklar klarhet.

I högstadiet skulle vi ofta ut och springa på gympan. Gick man i Engelbrektsskolan i Stockholm innebar detta Lill-Jansskogen, som har en kuperad slinga på 3 km. Den skulle vi alltid springa två varv, dvs 6 km uppåt och neråt. Den värsta backen gick bland eleverna under namnet ”Mördarbacken”, och den fick vår, i våra ögon sadistiska, gympalärare oss vid ett flertal tillfällen att springa uppför och nerför upp till tio gånger. Ofta där vägen upp skulle företas på olika sätt varje gång, såsom jämfota, med hoppsasteg, sidhopp osv.

Dessa upplevelser har gjort att många av oss har upplevt 6 km som något riktigt tungt, och därmed en mil som något ingen normalt funtad människa tar sig an.

Detta var alltså högstadiet. Nian gick jag ut 1996. I närmare 14 år har jag fruktat milen. Gissa då vad en halvmara innebär.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den livsfarliga milen

  1. Ping: Nyårskarameller / Resumé / Året som gick… 2010 helt enkelt. | Maradrömmar & Klassikertankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s